Platform & networking events

ECSP builds a high-level platform and network of philanthropists, senior foundation managers, researchers, strategic partners and policy makers by:

  • Supporting activities that improve the linkages between academics and practitioners, also within these groups;
  • Creating opportunities to meet with thought leaders from other sectors;
  • Generating interest from the sector by supporting or initiating the development of useful practitioner-oriented materials.

ECSP's terms and conditions for educations programs and events (in Dutch) can be found here.

Please find below an overview of all events and education programs.

 

 


UPCOMING EVENTS


Filantropie 3.0: Nieuwe en alternatieve vormen van filantropie vanuit de wetenschap en praktijk

30 mei, 2017

Ter gelegenheid van de certificering postacademische opleiding Besturen van Filantropische Fondsen organiseren het Centrum voor Filantropische Studies aan de VU en het Erasmus Center for Strategic Philanthropy op 30 mei een symposium rondom Filantropie 3.0: nieuwe en alternatieve vormen van filantropie vanuit de wetenschap en praktijk. 

Meer informatie10 en 31 oktober, 2017

ECSP en het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit verzorgen tweemaal een gratis Masterclass 'Besturen van Filantropische Fondsen'. De Masterclass is gericht op vrijwilliger-bestuursleden en iedereen die overweegt in de toekomst zitting te nemen in een dergelijk bestuur. De eerste Masterclass vindt plaats op dinsdagavond 10 oktober op de Vrije Universiteit in Amsterdam. De tweede Masterclass vindt plaats op dinsdagavond 31 oktober op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Aanmelden kan via deze link.

 

 
PAST EVENTS


VU-ECSP opleiding Besturen van Filantropische Fondsen - Module III, bijeenkomst II

30 juni, 2016

Op donderdagavond 30 juni vindt de tweede themabijeenkomst van module III "Financieel- en vermogensbeheer" van de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De opleiding is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en het ECSP.


6 juni, 2016

Ter gelegenheid van de certificering van deelnemers aan de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen, leergang 2015-2016, organiseren ECSP en het Centrum voor Filantropische Studies van de VU op 6 juni het symposium 'Samen Sterker? Samenwerking tussen fondsen en overheid'. Paul Schnabel, voormalig directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, zal het symposium inleiden. Vervolgens delen Frieda de Pater, directeur van Stichting RCOAK en Paul van Oosten, directeur van de Protestantse Diaconie Amsterdam hun ervaringen op het gebied van samenwerking met de (lokale) overheid. Het symposium wordt mogelijk gemaakt door het Network for Young Philanthropic Professionals en Stichting KSWB en is bedoeld voor deelnemers en alumni van de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen. Daarnaast staat het symposium open voor de vrijwilliger-bestuursleden van fondsen en iedereen die overweegt om in de toekomst zitting te nemen in een dergelijk bestuur. Aanmelding is mogelijk via het aanmeldformulier.


VU-ECSP opleiding Besturen van Filantropische Fondsen - Module III, bijeenkomst I

2 juni, 2016

Op donderdagavond 2 juni vindt de eerste themabijeenkomst van module III "Financieel- en vermogensbeheer" van de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De opleiding is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en het ECSP.

EFC Conference - Group Session

On the afternoon of 27 May 2016 the Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP) will be hosting an ‘academic session’ at this year’s European Foundation Centre (EFC) annual conference in Amsterdam, The Netherlands. The three-day program of the conference consists of 3 plenary sessions, 16 smaller group sessions and various social side events, and will be attended by 700 – 750 participants in total. The topic for the ECSP smaller group session is ‘Building a bridge between academia and foundations to enhance organizational learning’.

More information


VU-ECSP opleiding Besturen van Filantropische Fondsen - Module II, bijeenkomst II

14 april, 2016

Op donderdagavond 14 april vindt de tweede themabijeenkomst van module II "Het besturen van filantropische (vermogens)fondsen" van de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de VU Amsterdam. De opleiding is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en het ECSP.


VU-ECSP opleiding Besturen van Filantropische Fondsen - Module II, bijeenkomst I

17 maart. 2016

Op donderdagavond 17 maart vindt de eerste themabijeenkomst van module II "Het besturen van filantropische (vermogens)fondsen" van de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de VU Amsterdam. De opleiding is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en het ECSP.


Verdediging promotie Frank Hubers

March 3, 2016

Op donderdag 3 maart verdedigt ECSP promovendus Frank Hubers zijn proefschrift 'Essays on the Determinants and Impact of Private Contributions to Public Goods'. Het proefschrift bevat vier empirische studies naar de impact en determinanten van filantropische interventies en maatschappelijke voorzieningen. De studies bestrijken onderwerpen als de bereidheid van tieners om geld te doneren wanneer zij worden geconfronteerd met beelden over armoede en sociale ongelijkheid, de invloed van de gemoedstoestand van mensen op hun geefgedrag en de impact van Fair Trade op de goudsector in Ghana. U bent van harte welkom om de verdediging bij te wonen, deze vindt plaats om 13.30 in de Senaatzaal van het Erasmusgebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam (Burgermeester Oudlaan 50).


VU-ECSP opleiding Besturen van Filantropische Fondsen - Module I, bijeenkomst II

Op donderdagavond 18 februari vindt de tweede themabijeenkomst van module I "Het domein van de Filantropie" van de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de VU Amsterdam. De opleiding is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en het ECSP.


VU-ECSP Opleiding Besturen van Filantropische Fondsen - Module I, bijeenkomst I

Op donderdagavond 21 januari vindt de eerste themabijeenkomst van module I "Het domein van de Filantropie" van de opleiding Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de VU Amsterdam. De opleiding is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en het ECSP.ECSP Boot Camp "Opschalen en Exit-Strategieën"

Op donderdag 26 november vindt de ECSP Boot Camp Opschalen en Exit-Strategieën voor vermogensfondsen plaats. Opschaling is een uitdaging waar veel vermogensfondsen zich op een bepaald moment voor geplaatst zien. Immers, elke organisatie met ambities om de wereld te verbeteren wil groeien. Maar, hoe pak je dat aan?

Meer informatie


Bijeenkomst II voor Corporate Foundations

Na de eerste bijeenkomst op 27 januari, organiseren ECSP en FIN (Vereniging voor Nederlandse Fondsen) een vervolgbijeenkomst voor corporate foundations op 24 november 2015. Meer informatie volgt.


Masterclass Besturen van Filantropische Fondsen - Rotterdam

ECSP en het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit verzorgen tweemaal een gratis Masterclass 'Besturen van Filantropische Fondsen'. De Masterclass is gericht op vrijwilliger-bestuursleden en iedereen die overweegt in de toekomst zitting te nemen in een dergelijk bestuur. De eerste Masterclass vond plaats op 7 oktober. De tweede Masterclass vindt plaats op woensdagavond 14 oktober op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

Meer informatie


VU-ECSP Leergang Besturen van Filantropische Fondsen - Module Interventie & Impact

Op donderdagavond 8 oktober vindt de tweede themabijeenkomst van de laatste module "Interventie & Impact" van de Leergang Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Leergang is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en ECSP.

Meer informatie


Masterclass Besturen van Filantropische Fondsen - Amsterdam

ECSP en het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit verzorgen tweemaal een gratis Masterclass 'Besturen van Filantropische Fondsen'. De Masterclass is gericht op vrijwilliger-bestuursleden en iedereen die overweegt in de toekomst zitting te nemen in een dergelijk bestuur. De eerste Masterclass vindt plaats op woensdagavond 7 oktober bij de VU in Amsterdam. 

Meer informatie

VU-ECSP Leergang Besturen van Filantropische Fondsen - Module Interventie & Impact

Op donderdagavond 10 september vindt de eerste themabijeenkomst van module "Interventie & Impact" van de Leergang Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Leergang is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en ECSP.

Meer informatie


EFC-ECSP Summer Academy 2015

September 2-4, 2015

This year's annual EFC-ECSP Summer Academy takes place on 2 -4 September at the Erasmus University Rotterdam. The three-day program in cooperation with the European Foundation Centre is designed for professionals from corporate, family and independent foundations, from both programmatic and operational sides of the organization.

More information


ECSP Informatiebijeenkomst Innovatie & Technologie

Op maandagmiddag 22 juni vindt er een Informatie- en Inspiratiebijeenkomst plaats over Innovatie & Technologie en de mogelijkheden voor vermogensfondsen om de steeds complexer wordende maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Meer informatie


VU-ECSP Leergang Besturen van Filantropische Fondsen - Module Financieel Vermogensbeheer

Op donderdagavond 18 juni vindt de tweede themabijeenkomst van module "Financieel Vermogensbeheer" van de Leergang Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Leergang is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en ECSP.

Meer informatie


ECSP Impact Boot Camp

Op donderdag 11 juni 2015 vindt de tweede Impact Boot Camp plaats, na een succesvolle eerste Boot Camp op 11 december vorig jaar. Tijdens deze ééndaagse intensieve workshop worden medewerkers van vermogensfondsen de nieuwste kennis en vaardigheden over impact bijgebracht, zodat zij dit direct kunnen inzetten in hun dagelijkse werk.

Meer informatie


VU-ECSP Leergang Besturen van Filantropische Fondsen - Module Financieel Vermogensbeheer

Op donderdagavond 21 mei vindt de eerste themabijeenkomst van module "Financieel Vermogensbeheer" van de Leergang Besturen van Filantropische Fondsen plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Leergang is een jaarlijks terugkerende postacademische opleiding ontwikkeld door de Vrije Universiteit en ECSP.

Meer informatie


ECSP Masterclass "Trends in Global Philanthropy"

Op donderdag 30 april vindt de volgende ECSP Masterclass plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Masterclass zal gaan over "Trends in Global Philanthropy" en wordt gegeven door Dr. Atallah Kutab, voorzitter WINGS en redacteur van het Alliance Magazine.

Meer informatie


ECSP Informatiebijeenkomst over Learning Lab (Quasi-)Experimenteel Effectonderzoek

Op 16 februari 2015 vindt de eerste ECSP Informatiebijeenkomst voor vermogensfondsen plaats om het Learning Lab voor (Quasi-)Experimenteel Effectonderzoek, een samenwerking met Prof. dr. Dinand Webbink en de vakgroep Algemene Economie van de Erasmus Universiteit, te introduceren.

Meer informatie


Meeting for Corporate Foundations

On January 27th, ECSP and FIN (the Association for Dutch foundations) organize a meeting for corporate foundations. The main aim of the meeting is to identify and discuss topics, dilemmas and/or activities on which knowledge and learning experiences can be exchanged in the future. More information can be found here


ECSP Masterclass "Nieuwe ontwikkelingen in het vermogensbeheer van vermogensfondsen"

Op uitnodiging

Het doel van deze masterclass is om met een selecte groep gasten die verantwoordelijkheid dragen over het investeringsbeleid bij een vermogenfonds, of daar professioneel in geïnteresseerd zijn, van gedachten te wisselen over de uitdagingen die het huidige investeringsklimaat stelt aan vermogensfondsen. Inleidende sprekers zijn Prof. Marno Verbeek (Rotterdam School of Management) en Brian Trelstad (Bridges Ventures USA). 


ECSP Impact Boot Camp

Het ECSP lanceert een nieuwe serie trainingen voor medewerkers van vermogensfondsen. We gaan op 11 december aanstaande van start met het ECSP Impact Boot Camp®. Met deze intensieve workshop krijgen deelnemers de gelegenheid om een dag lang samen met een kleine groep collega’s intensief aan hun kennis en vaardigheden op het gebied van impact te werken.

In het ECSP Impact Boot Camp®:

  • krijgt u een compleet en helder overzicht van wat impactmeting is;
  • leert u hoe u de impact van uw eigen organisatie kunt definiëren, meten en vergroten; 
  • zoomen we in op het meten van de impact van één van uw projecten.

Voor meer informatie kunt u hier klikken.


Webinar EFC "Philanthropy Education"

EFC’s webinar “An Education in Philanthropy: what should European universities teach?”

Michiel de Wilde, Executive Director of the Erasmus Centre for Strategic Philanthropy, will have a discussion with Charles Keidan regarding his research on the emerging landscape of university-based philanthropy centers, courses and training. As philanthropy grows in scale and prominence, the case for philanthropy education has become more compelling. Whilst universities primarily view philanthropy in instrumental terms, this webinar provides insights into philanthropy as a subject of study rather than just a source of income. Participants will be invited to share perspectives from their respective countries and organizations.