21 maart 2012: Prof.dr. Rommert Dekker: Servicelogistiek: optimalisering van reserveonderdelen voor de procesindustrie


Smart Port Ontbijtsessie, van 8:00 tot 9:30 uur bij Deltalinqs:

Betrouwbare productie is een absolute noodzaak in de procesindustrie. De hele productie is ingericht op het voorkomen van onnodige stops. De meeste bedrijven houden daarom omvangrijke en kostbare voorraden van reserveonderdelen aan, om zo in staat te zijn snel in te spelen op calamiteiten. Maar iedere logistieke manager is zich bewust van het feit dat de meerderheid van deze kostbare reserveonderdelen nooit wordt gebuikt, terwijl de onderdelen die vaak wel nodig zijn, soms niet aanwezig zijn—met alle gevolgen van dien. De vraag waar <link people rommert-dekker _blank>Professor Dekker in zijn ontbijtlezing op in gaat is hoe deze logistiek van reserveonderdelen verbeterd kan worden en vooral: hoe u tot kostenbesparingen kan komen.

Professor Dekker baseert zijn lezing op onderzoek naar deze problematiek die hij de afgelopen tien jaar heeft uitgevoerd, samen met collega’s aan de TU Eindhoven en de TU Twente, voor—en samen met—enkele grote bedrijven zoals IBM, ASML, Philips Medical, Fokker Services, Oce, Thales, DAF, Shell, Vanderlande en RailPro (recentelijk ook onder de paraplu van Dinalog). De ervaringen die bij deze maakindustrie is opgedaan zijn naar zijn mening ook zeer goed toepasbaar in de procesindustrie.

In de lezing zal hij enkele successen aan u presenteren over vraagvoorspelling, vraag differentiatie, initial spares provisioning, contractvormen en het poolen van reservevoorraden. De resultaten van deze verbeteringen zijn in decision support systems en/of in betere voorraad stuur parameters voor SAP toegepast. Kortom: resultaten die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Alle reden om te horen waar Professor Dekker de grootste kansen voor verdere optimalisatie en daarmee kostenbesparingen ziet!

Over de Smart Port ontbijtsessies:

Deltalinqs organiseert samen met de kennisinitiatieven Erasmus Smart Port Rotterdam en Dinalog, het Nederlandse instituut voor ‘advanced logistics’, een serie ontbijtsessies. In deze sessies zullen de havenhoogleraren die aan Erasmus Smart Port Rotterdam zijn verbonden u bijpraten over enkele thema’s waarmee u dagelijks te maken heeft en waarover deze hoogleraren hun visie met u willen delen.

Leden van Deltalinqs kunnen zich inschrijven via pronk@deltalinqs.nl.