Genomineerden Logistica Award 2015 bekendgemaakt


"Het zijn stuk voor stuk fantastische uitvindingen"

Donderdag 3 september zijn de drie genomineerden bekend gemaakt voor de Logistica Award 2015. Het gaat om de onderscheiding voor de meest innovatieve oplossing in de interne logistiek. “We hebben hier te maken met drie heel verschillende producten en het zijn stuk voor stuk fantastische uitvindingen”, aldus juryvoorzitter René de Koster. De vakprijs en publieksprijs van de award worden op de eerste dag van Logistica bekend gemaakt, op dinsdag 10 november 2015.


De jury is van oordeel dat de drie genomineerde inzendingen zeer innovatieve oplossingen bieden voor veel voorkomende logistieke knelpunten, waaronder ruimtegebruik, energiegebruik en het verbeteren van arbeidsomstandigheden.


In alfabetische volgorde zijn de nominaties:

 

Inther Logistics Engineering met ADA

De Automated Document Applicator (ADA) is een oplossing voor het volledig automatisch aan de buitenkant van het pakket aanbrengen van de pakbon en vervoersdocumenten in een seal. ADA print (4 documenten), buffert, vouwt en brengt het document in een envelop aan.


Juryoverwegingen om te nomineren:

  • Oplossing voor probleem: documenten in sommige landen verplicht voor douane

  • Steeds meer internetpakketten internationaal

  • Hoge capaciteit (450/uur), automatisch

  • Terugverdientijd < 1 jaar

  • Slim: wijze van aanbrengen van documenten en de folie

  • Minimaliseren van gebruik van folie (afval)

  • Aanleiding: was een probleem van een klant


Bekijk hier een filmpje over de ADA

 

Neopost met de CVP-500

De CVP-500 verpakt goederen volautomatisch in een minimale doos. Dit levert een

enorme besparing in volume, karton en opvulmateriaal. Plano karton wordt van een stapel

getrokken, gestanst, gerild, afgesneden, gevouwen en tot een doos geplakt.


Juryoverwegingen om te nomineren:

  • Product voorziet in grote behoefte bij bedrijven
  • Grote besparingen denkbaar, in karton (20-30%), volume (50%) en vulmateriaal
  • Snelheidswinst (400-500 dozen/uur)
  • Rendabel bij 5000-6000 dozen per dag of eerder, vooral voor grote dozen
  • Patentaanvragen lopen
  • Onderscheidt zich van concurrenten: grootte van producten, geïntegreerde oplossing, grotere volumereductie.

 

Bekijk hier een filmpje over de CVP-500

 

Ravas met triple-scale forks op verzameltruck

De triple-scale forks voor op een verzameltruck is een mobiel weegsysteem voor sort-while-pick verzamelen met tot 3 gekoppelde weegschalen in de vorken.


Juryoverwegingen om te nomineren:

  • Oplossing voor probleem bij sort-while-pick verzamelen op pallets of in rolcontainers: reductie van fouten
  • Technisch complexer dan het lijkt; tot 100 gram nauwkeurig dankzij ‘flexbouten’ (jury denkt overigens dat dit nog nauwkeuriger kan)
  • Communicatie via WMS
  • Terugverdientijd: 6 maanden, door afnemende pickfouten
  • Idee is simpel, past op elke lange-lepeltruck; grote markt

 

Inzendingen en beoordeling

Het aantal aanmeldingen voor de Logistica Award 2015 was met 12 stuks een mooi aantal. Opvallend is de goede kwaliteit van de inzendingen en de grote diversiteit aan innovaties. Het is een graadmeter voor de innovatiekracht binnen het logistieke vakgebied. De inschrijvingen lopen uiteen van innovatieve verbeteringen aan bestaande systemen tot concrete oplossingen met een hoge graad van directe toepasbaarheid voor logistieke problemen binnen het eigen bedrijfsproces. De inzendingen zijn beoordeeld aan de hand van een aantal beoordelingscriteria: toepassingswaarde, mate van innovatie, economisch belang, kosteneffectiviteit en creativiteit. Het idee achter de inzending dient een Nederlandse inbreng te hebben.

 

De jury

Een deskundige jury heeft alle inzendingen beoordeeld en vervolgens drie inzendingen genomineerd. In de jury hebben zitting: de heren P.A.L. Leerintveld, prof.dr.ir. G. Lodewijks, J. Hommes, Th. P.M. van Riet, F.W.J. Bokhorst, prof.dr.ir. J.E. Rooda, onder voorzitterschap van prof.dr. M.B.M. de Koster.

 

Logistica

Logistica is de belangrijkste vakbeurs op het gebied van logistiek en goederenstroombeheersing binnen de Benelux. Naast een groot en volledig exposantenaanbod heeft Logistica ook een uitgebreid inhoudelijk programma met congressen, seminars, demonstraties en informatieve tours. Deze editie van de beurs kent twee Scala’s: E-commerce logistiek en Warehouse of the future. Aan de beurs nemen ongeveer 250 bedrijven deel die de top uit de branche vertegenwoordigen. Meer informatie is te vinden via www.logistica-online.nl. Twitter mee via #logisticabeurs.


Gelijktijdig met Logistica vindt ICT & Logistiek www.ict-en-logistiek.nl plaats, de jaarlijkse vakbeurs voor ICT- toepassingen en -diensten in de logistieke keten. Via Logistiekprofs.nl is het hele jaar door informatie te vinden over logistieke ontwikkelingen.