Nieuwe SMO-publicatie: Filantropie in Nederland


Op 19 juni is op het SMO-congres “Maatschappelijk Ondernemen” een nieuw boek van Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) gepresenteerd met de titel “Filantropie in Nederland”. Het boek gaat over de stand van zaken in de filantropie en het geven in tijd en geld, en over de behoefte aan andere, meer gelijkwaardige manieren van samenwerken tussen maatschappelijke organisaties, overheid en bedrijfsleven om maatschappelijke doelen te realiseren. De eerste exemplaren werden aan de auteurs uitgereikt tijdens het congres, waar ruim 200 vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties, burgerinitiatieven, lokale overheden, ondernemingen en vermogensfondsen bij elkaar kwamen om te discussiëren en mee te denken over het belang van samenwerking bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.

ECSP directeur Michiel de Wilde heeft in samenwerking met professor Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit, een hoofdstuk bijgedragen over “Vermogensfondsen als financier van publieke doelen” . Vermogensfondsen vormen een relatief klein maar bijzonder onderdeel van de civil society en winnen aan maatschappelijke betekenis doordat overheden zich als subsidiegever steeds meer terugtrekken. Als zelfstandige en onafhankelijke private organisaties kunnen zij een unieke en waardevolle verkennende en aanjagende rol spelen bij het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hoewel er nog veel traditioneel werkende ‘geeffondsen’ zijn, is de wereld van de vermogensfondsen sterk in beweging. Vooral grote en nieuwe vermogensfondsen willen ‘maatschappelijke impact’ realiseren. Zij richten zich op maatschappelijke verandering, zijn geïnteresseerd in innovatieve en bestendige oplossingen en willen als partners samenwerken en leren. Voor maatschappelijke organisaties zijn vermogensfondsen daarmee belangrijke potentiële samenwerkingspartners, ook in het krachtenspel tussen de massieve overheid en de veelstemmige civil society. Om financiering te verkrijgen moeten maatschappelijke organisaties zich goed inleven in de vermogensfondsen om hun doelstellingen en werkwijze te begrijpen. Aan ECSP was gevraagd een algemene profielschets van vermogensfondsen te schrijven, vanuit de gedachte dat (kleinere) maatschappelijke organisaties nog onvoldoende de weg vinden naar deze voor hen mogelijk zeer interessante partners.

De tekst reflecteert het aangescherpte profiel van ECSP als kennis- en leercentrum dat zich ten doel stelt bestaande en startende Europese vermogensfondsen te ondersteunen en stimuleren bij het realiseren van hun maatschappelijke ambities. ECSP werkt momenteel hard aan een nieuw activiteitenprogramma dat zich nadrukkelijk richt op de vragen en behoeften van vermogensfondsen. In dat kader doet het centrum praktijkgericht onderzoek, ontwikkelt het opleidingsprogramma’s en biedt het aanvullende adviesdiensten. ECSP wil steeds meer als brug gaan fungeren tussen de praktijk en de wetenschap en zich ontwikkelen tot een ‘filantropische kenniswerkplaats’ waar academici samenkomen met bestuursleden, directeuren en seniormedewerkers van vermogensfondsen om met en van elkaar te leren.

In augustus organiseert ECSP bijvoorbeeld weer de driedaagse internationale EFC / ECSP Summer Academy voor leden van het European Foundation Centre, met dit keer nieuwe modules over “risk management” en “social experiments”. Ook verzorgt ECSP in 2014/2015 voor de tweede keer de postacademische opleiding “Besturen van filantropische fondsen” samen met de Werkgroep Filantropische Studies van Vrije Universiteit Amsterdam. In de komende maanden zal ECSP via een nieuwsbrief regelmatig nieuwe initiatieven aankondigen.

Een preview van het boek is beschikbaar op de website van Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO), waar het boek tevens besteld kan worden. De presentatie van Michiel de Wilde tijdens het SMO congres is te zien via deze link.

Overige links: